dimarts, 2 d’abril del 2019

TinkerCad

TinkerCad és una aplicació de disseny 3D accessible, intuïtiva i gratuïta. Permet realitzar dissenys i simulacions de circuits i muntatges electrònics, crear qualsevol tipus d'estructura tridimensional, a més de donar opció a desenvolupar el treball amb codi o a través de figures i formes volumètriques, de manera molt visual i intuïtiva i amb unes eines simplificades i ben eficients. Potser les característiques que des del primer moment resulten més agradables en l'ús d'aquesta aplicació són l'economia de botons, l'aparent simplicitat,  el recurs a funcionalitats molt conegudes (agrupar, seleccionar, duplicar...)  i la lògica de facilitar els passos que tots hem de fer de manera molt repetida (variar els valors numèrics,  les dimensions,  poder mesurar, girar, acolorir...). Afortunadament, sembla que cada cop més ens anem aproximant a una normalitat en la renovació de les aplicacions informàtiques.  Era absolutament necessari una mena de normalització o d'universalització dels símbols i els processos lligats a tota una sèrie d'accions repetitives per a una bona part dels programes existents i pels futurs.  La bogeria de la diversitat innovadora, que només buscava diferenciar-se dels demés programadors per a llençar el propi producte,  ha fet molt de mal si l'objectiu era l'aconseguir un bon domini i un bon aprofitament general de les noves tecnologies en el camp laboral i social.























dilluns, 1 d’abril del 2019

Beetle Blocks

Beetle Blocks és un entorn de programació per blocs encaminat a la creació de formes 3D, amb moltes similituds amb Scratch.  Una de les diferències més notables entre Beetle Blocks i Scratch és que el moviment del personatge (escarabat) en l'escenari no fa servir un sistema de referència basat en una graella de coordenades absoluta sinò què es basa en un sistema d'eixos relatius al propi personatge (eixos x, y  i  z).  Això permet de generar les formes pas a pas, escollint en cada moment l'angle de gir adient respecte de qualsevol dels tres eixos fonamentals.  





























diumenge, 3 de març del 2019

El moviment Maker i el Projecte STEAM


Qualsevol idea és bona per a reprendre el costum d'escriure en aquest blog, mentre puguem fer-lo créixer en la direcció que vam prendre ara fa uns quants anys.
Avui ens acostem a uns plantejaments que ja no ens sonen gens estranys dins l'àmbit de l'ensenyament- aprenentatge. Fa no massa temps semblava que al nostre país la cosa no havia d'avançar cap aquí,  però ara, com més va més sentim a parlar d'idees renovadores promugudes pel propi sistema educatiu oficial. 

Avui comencem a parlar de dios d'aquests plantejaments:

 El "moviment Maker"  i el projecte STEAM.


Un article prou senzill i aclaridor sobre el moviment Maker és aquest:  El movimiento Maker irrumpe en las aulas.


Però el web que no ens podem perdre és el de:   Maker Ed,    

una finestra plena d’informació, idees, recursos i tot el que necessitem per a començar a plantejar-nos una nova (nova?) manera d’educar.
       






El principi és simple: ensenyar a través de l'acció i l'aplicació dels continguts,  des d'un enfocament multidisciplinar, amb caràcter eminentment pràctic i competencial, amb l'afegit de la incorporació de tot el potencial tecnològic que pugui ajudar a fer més interessant, eficient i lúdica l'experiència dels alumnes.

Això ens duu a plantejar-nos certes dificultats, com ara la dificultat de comptar amb entorns d'aprenentatge prou segurs com per a fer-hi construcció d'elements amb maquinària i eines reals.








D’altra banda he estat tafanejant una mica en una altra web excel·lent: INSTRUCTABLES.COM 
Es tracta d’un lloc on es pot aprendre i compartir experiències relacionades amb l’ensenyament, des d’un enfocament totalment compatible amb la idea del projecte STEAM (hi ha videos tutorials, recursos, consells, enllaços, imatges…)
Veieu-ne un exemple:






El projecte STEAM és un nou model d’innovació pedagògica i metodològica que vol donar als nois i noies l’oportunitat d’identificar problemes reals, per trobar solucions realistes i acompanyar i conduir el seu propi procés d’aprenentatge.
Aquest nou model utilitza paràmetres com la creativitat, el foment de la curiositat, l’anàlisi personalitzada, l’intercanvi d’idees, el treball en equip i el mètode assaig-error.